Vilken bok och vilken fantastisk råvara. Arbetet har pågått under en längre tid men nu är äntligen boken om svenska ostron här. Jag har varit med och skapat recept och stylat matbilder i boken. Gå ut och köp, ge bort i present och lär dig det mesta du inte visste om det smakrika svenska ostronet! Foto Åsa Dahlgren.
Ostron på mitt vis med vinägrett, havtorn och en massa annat gott. Recept hittar du i boken. Men här nedan bjuder jag på ett smakprov!
Marias Ostron på tre sätt
4 personer
6 ostron per person
Med sherry vinägrett
1 schalottenlök
½ dl sherryvinäger eller rödvinsvinäger
1 nypa salt och 1 nypa nymald svartpeppar
Skala och finhacka löken. Blanda löken med vinäger, salt och nymald peppar. Servera i en skål till ostronen. När det är dags att äta, skeda en tesked vinägrett över det nyöppnade ostronet och njut till ett glas champagne.
MED HAVTORNSDRESSING
½ dl havtornsvinäger
½ röd chilifrukt
1 msk limesaft
1 tsk honung
1 nypa salt och 1 nypa nymald svartpeppar
Häll ner vinägern i en skål. Finhacka chilin och lägg ner med vinägern tillsammans med limesaft och honung. Blanda tills honungen löst sig och krydda med salt och peppar. Servera i en skål till ostronen och fördela ut över varje ostron vid servering.
MED FLÄSK OCH ÄPPLE
50 g sidfläsk
1 svenskt äpple
1 msk citronsaft
1 msk finhackad gräslök
1 nypa nymald svartpeppar
Tärna fläsket i riktigt små bitar och stek det knaprigt i en panna. Låt det rinna av på hushållspapper. Dela och kärna ur äpplet och skär det i små tärningar, pressa över citronsaft. Blanda fläsk med äpple och gräslök. Smaka av med svartpeppar. Servera i en skål till nyöppnade ostron och drick mustig porter till.
MED RÄDISOR OCH GRÄSLÖK
4 rädisor
½ svenskt äpple
2 msk finhackad gräslök
½ citron
1 nypa nymald svartpeppar
Skiva rädisorna och äpplet i riktigt tunna skivor. Blanda med gräslöken och pressa över citronsaft. Krydda med svartpeppar.