Foto: Stefan Edetoft.
Vårfräscha salladspaket med krabba, chilimajonnäs och lime var en av rätterna som Marcus lagade upp när vi besökte honom på Red Roster våren 2014 för ICA-Kuriren. Superenkelt att göra och bara ställa fram där man gärna får äta med händerna!
Krabba med lime och chili på salladsblad
4 personer
Tid 1 timma
Du behöver
4 krabbklor
1 liten bunt gräslök
1 schalottenlök
1 dl majonnäs
1 lime
1 nypa chilipulver
salt och nymald peppar
1 salladshuvud
4 rädisor eller 1 rättika
½ röd paprika
½ kruka mynta eller färsk koriander
Gör så här Käck krabbklorna och peta loss köttet. Grovhacka krabbköttet och finhacka gräslök och schalottenlök. Blanda med majonnäs, limsaft och chili. Smaka av med salt och peppar. Skölj och plocka salladen dela upp mindre salladsblad på ett fat och lägg ut krabbröran. Strimla rädisor eller rättika. Skär även paprikan i tunna skivor och grovhacka mynta eller koriander att toppa med.
Donut på Marcus vis som fylls med sötpotatis och kryddas upp med både ingefära, honung och kanel.
Sweet potato mini doughnuts
Ca 20 st
Tid 30 minuter + 2 timmar och tid i kylen över natten
Du behöver
Doughnutsmet:
½ tsk torrjäst
3,5 dl vatten
8 dl vetemjöl
½ tsk salt
Smet andra dagen:
40 g jäst
1 dl mjölk
½ tsk salt
9 dl vetemjöl
1 dl socker
120 g smör, smält
4 äggulor
olja till fritering
Sweet potato fyllning:
1 sötpotatis
2 msk flytande honung
¼ tsk mald ingefära
1 krm mald nejlika
1 krm kanel
2 msk mjölk
2 äggulor
½ dl socker
2 msk majsmjöl
Till fritering:
1 l olja
1 dl socker
1 tsk kanel
Gör så här
Blanda torrjäst med vatten, mjöl och salt. Täck och ställ i kylen att svälla över natten. I en liten bunke blanda jäst med mjölken. Tillsätt salt, och hälften av mjöl samt socker. Rör blandningen slät och häll ner det smälta smöret, rör tills blandningen är slät. Häll ner äggulorna, en i taget och rör in ordentligt i smeten. Tillsätt den andra degen och blanda ordentligt. Tillsätt resten av mjölet lite i taget. Degen skall vara fast men om den blir för fast spar lite av mjölet till utbakning. Täck bunken och ställ att jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur. Gör under tiden fyllningen. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Ringla över honung och krydda med ingefära, kryddnejlika och kanel. Baka tills sötpotatisen är mjuk i ca 30 minuter. Låt svalna och kör till en slät puré i en mixer. Häll ner mjölk, äggulor, socker och majsmjöl i en kastrull och sjud tills blandningen tjocknat. Blanda med sötpotatispurén. Sila och ställ att tjockna en stund. Tryck ner degen i bunken och låt den jäsa i ytterligare 45 minuter. Hetta upp oljan i en kastrull och hetta upp till ca 180 grader. Rulla ut små bollar. Blanda socker och kanel i en skål och doppa ner degbollarna i blandningen. Fritera tills de är gyllenbruna i ca 1-2 minuter. Rulla en gång till i socker och kanelblandningen och fyll med sötpotatiskrämen genom att spritsa in den i mitten av varje donut.
Och riktigt genuint inspirerad kyckling som har ett krispigt friterat yttre. Syrliga gurkor och grönkål serverades som tillbehör.
Fried Yard Bierd
4 personer
Tid 1 timma + marinering
Du behöver
4 kycklinglår
4 kycklingklubbor
2,5 dl salt
2 l vatten
½ l mjölk
2 dl kokosmjölk
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk sellerisalt
1 tsk malen spiskummin
1 tsk chiliflakes
1 l vetemjöl
1 dl durumvete
½ dl majsmjöl
1 tsk malen vitpeppar
1 l frityrolja
Gör så här
Lägg kycklingdelarna i en bunke. Blanda salt med vatten tills det löst sig. Häll blandningen över kycklingen och ställ i kylen att rimma i 1 ½ timma. Blanda mjölk med koksmjölk och vitlök. Tillsätt även sellerisalt, spiskummin, chiliflakes och lägg ner kycklingdelarna i mjölkblandningen. Släng bort vatten och saltblandningen. Ställ över natten i kylen att marinera. Blanda vetemjöl med durumvete och majsmjöl med vitpeppar. Häll bort marinaden och låt kycklingen rinna av, lägg ner kycklingbitarna i mjölblandingen, blanda ordentligt och skaka av överflödigt mjöl. Hetta upp oljan i en rejäl tjockbottnad kastrull. Fritera kycklingen i ca 15 minuter tills den blivit gyllenbrun. Servera med inlagd gurka, frästa grönsaker som grönkål och potatismos.