Syrlig, sött och bland det godaste jag vet är säsongens citrusfrukter. Jag och fotografen Lee Kearney rockade loss och gjorde det här fina matjobbet i Ica Kuriren.
Morotskaka med lemoncurd
10 bitar
Tillagningstid: 90 min.
- 4 ägg
- 3 dl råsocker
- 150 g smör
- 1 vaniljstång
- 1 nypa grovstött kardemumma
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl finrivna morötter
- 100 g fint mixade hasselnötter
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- Till formen:
- smör
- 2–3 msk finhackade hasselnötter
- Topping:
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- 2 lime
- 2 citroner
- 50 g smör
- 2 dl philadelphiaost
- Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker lätt och fluffigt. Smält smöret och låt det svalna. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i äggsme-ten tillsammans med kardemumman. Blanda i vetemjöl, finrivna morötter, mixade hasselnötter, bakpulver och bikarbonat. Blanda och rör till sist ner smöret.
- Baka kakan i en form med löstagbar kant, som smörats och bröats med finhackade hasselnötter. Ställ kakan mitt i ugnen och grädda i cirka 50 minuter tills en provsticka kommer ut torr.
- Topping:
- Vispa ägg och socker i en tjockbottnad kastull. Tillsätt saften av två lime och en citron. Spar den andra citronen till dekoration av kakan. Vispa samman och sätt blandningen på spisen. Värm och rör samtidigt ner smöret skuret i små kuber.
- Sjud på svag värme under omrörning tills blandningen tjocknat. Häll genast upp i en bunke för att svalna.
- När krämen är kall, vispa i färskosten, det görs lättast med elvisp. Bred ut krämen på den avsvalnade kakan och riv över skalet från en citron.