Julen i Två Dagar.

IMG_2969

Vilken julfest i Göteborgs Posten/Två Dagar! Alla är välkomna att njuta av det dignande julbordet. Foto Annika Broman.

 

Årets julfest i Två Dagar blev en hejdundrande fest där jag bjöd på revbenspjäll kryddade med enbär, sill, grönsaker, mandelkaka och en massa annat gott. Vi höll till i Lilla Götafors tillsammans med stylisten Malin Leijonberg som på sitt underbara sätt (som bara Malin kan) skapade julstämning som fick oss på riktigt bra humör. De stämningsfulla bilderna står Annika Broman för!

 

IMG_3220

Ingen jul utan sill…

 

Citron och pepparsill med vodka

Inget julbord utan sill inlagd i klarlag. Pepprig och syrlig sill med smak från tre olika sorters peppar. Gör gärna klart sillen några dagar innan för att den skall få tid att dra åt sig alla goda smaker.

 

4 personer

Tid 30 MINUTER + MINST 1 DYGN I KYLEN

 

4 urvattnade saltsillfiléer

 

Inläggningslag

1 ½ dl vatten

1 dl socker

½ dl ättika, 12 %

 

8 svartpepparkorn

8 kryddpepparkorn

8 rosépepparkorn

1 ekologisk citron

2 msk vodka

 

Skär sillen i mindre bitar. Blanda samman inläggningslagen och rör tills sockret har löst sig. Lägg ner sillbitarna i en väl rengjord burk och häll över lagen. Tillsätt pepparkornen och vodka. Låt sillen dra över natten i kylen. Om du har tid låt sillen stå ytterligare ett dygn för att mogna mer i smaken. Tvätta citronen noga och riv skalet från citronen med ett zest järn. Försök att inte få med det vita skalet som smakar beskt. Skär ut bitar av fruktköttet utan hinnor och skär i mindre bitar. Garnerna sillen med citronbitar och rivet citronskal när den skall serveras.

 

IMG_3177

Gudomliga revbenspjäll smaksatta med enbär och porter.

 

Revbensspjäll med porter och enbär

Saftiga och riktigt möra revben är underbart att servera på julbordet. Vanligt är att man först kokar revbenen men den här gången får de istället sjuda i ugnen på låg temperatur. Enkelt att göra och dessutom får man en jämn värme när revbenen sköter sig själva.

 

4 portioner

Tid ca 2,5 TIMMAR

 

½ kg tjocka revbensspjäll

1 röd lök

2 vitlöksklyftor

2 svenska äpplen, t.ex. Ingrid Marie

8 enbärskorn

5 kryddnejlikor

8 kryddpepparkorn

5 svartpepparkorn

1 tsk salt

2 små kvistar rosmarin

2 msk kalvbuljong

1 flaska porter, 33 cl

 

Glaze:

Köttbuljongen från revbenen

1 msk flytande honung

1 tsk finhackad färsk ingefära

 

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg revbenen i en form med hög kant. Skala och skiva rödlöken och finhacka vitlöken. Kärna ur och skala äpplena och skär i tunna skivor. Fördela ut över revbenen tillsammans med kryddor, salt, rosmarin, buljong och porter. Täck med folie och var noga så att formen är väl försluten. Ställ in mitt i ugnen och baka av köttet tills det är riktigt mört i ca 1,5-2 timmar. Fram till hit kan man förbereda och förvara i köttet i kylen tillsammans med buljongen minst en dag i förväg. Tag upp revbenen och skär i mindre bitar. Koka ner köttbuljongen tillsammans med honung och ingefära tills lite mindre än hälften återstår. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut köttet på en ugnsplåt och skeda över den goda koncentrerade glazen. Baka av i mitten av ugnen i cirka 20-30 minuter tills köttet fått fin färg. Servera genast.

 

IMG_5162

Krämig fänkålsallad till laxen.

 

Krämig sallad till rökt eller gravad lax

Krispig sallad med gurka och tunt skivad fänkål tillsammans med krämig dressing på söt senap, pepparrot och crème fraiche.

 

4 personer

Tid 20 MINUTER

 

1 gurka

1 fänkål

1,5 dl crème fraiche

1 tsk dijonsenap

1 msk söt och grovmalen svensk senap

1 msk citronsaft

1 tsk flytande honung

1 msk finriven pepparrot

1 tsk finhackad dill

salt och svartpeppar

 

Skala gurkan och dela den på längden. Skrapa bort kärnorna med en sked och dela den i mindre bitar. Dela fänkålen på mitten och skär bort rotstocken längst ner med ett snitt. Strimla fänkålen i riktigt tunna skivor. Blanda crème fraiche med senap, citronsaft, honung, pepparrot och dill. Blanda ner gurka och fänkål och smaka av med salt och peppar. Passar till alla sorters lax både varmrökt, kallrökt och gravad gärna tillsammans med gott knäckebröd.

 

IMG_5175

Ljummen sallad på olika sorters kål.

 

Ljummen sallad med olika sorters kål

Salladen kan serveras både kall eller ljummen. Brysselkål med syrligt äpple och krispig grönkål är en fin kombination tillsammans med pepprig senapsvinägrett. Gott grönt tillbehör som passar till både skinka, revbensspjäll och köttbullar.

 

4 personer

Tid 30 MINUTER

 

300 g brysselkål

1 rödlök

2 svenska äpplen, t.ex. Cox Orange eller Ingrid Marie

4-5 blad grönkål

2 msk rapsolja

salt och nymald svartpeppar

½ dl hasselnötter

 

Dressing

2 msk äppelcidervinäger

2 msk äpplejuice

1 msk söt senap

1 msk flytande honung

3 msk rapsolja

salt och nymald svartpeppar

 

Ansa brysselkålen och skölj. Skala och skiva rödlöken. Dela äpplena i fyra dela och kärna ur. Skiva i tunnare klyftor. Skölj och skär grönkålen i grova bitar men ta inte med de grova stjälkarna. Koka upp lättsaltat vatten och sjud brysselkålen i några minuter, kålen skall fortfarande ha kvar en hård kärna. Häll av vattnet och spola med kallt vatten i ett durkslag. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn lök och äpple i några minuter tills det fått fin färg. Tillsätt brysselkålen och grönkål och vänd runt. Krydda med salt och peppar och häll upp på ett fat. Rosta hasselnötterna hela i en panna utan matfett tills att de fått fin färg. Häll ut över salladen. Blanda samman dressingen och ringla ut över salladen.

 

IMG_5216

Majestätisk kaka med mandel, saffran och citrus. Dessutom helt glutenfri!

 

Julig citruskaka med mandel och saffran

Mjuk och saftig mandelkaka med smak av julens godast kryddor. Saffran och apelsin tillsammans med krämig lemon curd. Kakan är helt glutenfri och håller sig bra i flera dagar.

 

Ca 8-10 bitar

Tid 1 TIMMA

 

150 g smör, rumsvarmt

3 dl socker

4 ägg

1 dl hel skållad och skalad mandel

1 vaniljstång

1 apelsin

½ kuvert saffran

4 dl mandelmjöl

2 tsk bakpulver

 

Lemon curd

2 ägg

2 dl strösocker

2 citroner

1 apelsin

50 g smör

 

 

Topping

½ dl rostade mandelspån

4-5 apelsinskivor

2 msk grovhackad vit choklad

1 msk florsocker

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en form och strö ut någon matsked mandelmjöl jämt fördelat över formen. Rör smör och socker tills det blir vitt och pösigt. Tillsätt äggen ett i taget. Finhacka mandeln eller kör mandeln fint i en mixer. Rör ner den hackade mandeln i ägg och smör blandningen. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i smeten. Riv skalet och pressa saften från en väl tvättad apelsin och tillsätt i smeten tillsammans med saffran. Blanda mandelmjölet med bakpulvret och tillsätt lite i taget under omrörning. Häll ner smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30-40 minuter tills kakan känns torr. Gör under tiden glasyren. Vispa ägg och socker i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt saften av två citroner och en apelsin. Vispa samman och sätt kastrullen på spisen. Värm försiktigt och rör samtidigt ner smöret, lite i taget. Sjud på svag värme under omrörning tills det tjocknat. Ta genast bort kastrullen från värmen och häll upp i en skål. När kakan kallnat och skall serveras häll då över lemon curd och toppa med rostade mandelspån, apelsinskivor och hackad choklad. Avsluta med att pudra över florsocker.

 

IMG_3187

Julkalaset kan börja!

 

 

 

 

You may also like